Search

Nadprosječno topli početak ljeta 2025: I školjkašima u uzgajalištu je vruće!

Moguće rješenje - spuštanje dagnji i kamenica na dubinu ispod termokline (>15 m)?
Objavljeno: 18. srpnja 2025.

Krajem lipnja i početkom srpnja ove godine zabilježene su natprosječno visoke temperature mora i to naročito površinskog sloja kako u Mediteranu, tako i u Jadranu.

Zahvaljujući monitoringu oceanografskih uvjeta u okolišu u uzgajalištu školjkaša u Limskom zaljevu, možemo konstatirati da je i školjkašima „vruće“. Naime, do prije tjedan dana praktično u cijelom Limskom zaljevu kao i ostatku Sjevernog Jadrana prevladavale su visoke temperature mora s dnevnim maksimumima tipičnim za mjesec kolovoz (>27oC) (Slika 1.).

U sklopu suradnje Grupe za primijenjena biološka istraživanja u marikulturi Centra za istraživanje mora, Instituta Ruđer Bošković, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo te Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije – Centro per lo sviluppo della pesca e dell’ aquacoltura della Regione Istriana (CERRA), Anđela Premzl, Luca Privileggio, Kristina Grozić i dr.sc. Bojan Hamer dana 10. i 14.07.2025. obavili su zajednički terenski obilazak i pregled stanja dagnji i kamenica u uzgojnim zonama školjkaša u Limskom zaljevu.

Tom prilikom očitani su prethodno postavljeni data loggeri za monitoring temperature mora (Malenica 0.5, 3, 5, 10, 15 i 17 m; Baraka 0.5, 3 i 5 m dubine) i obavljeno je mjerenje temperature, saliniteta, kisika, turbiditeta i klorofila u stupcu mora CTD sondom u uvalama Malenica, Navi i Peruzzola, te početku Limskog zaljeva (Baraka, Istrida d.o.o.) (Slika 2.).

Navedene dubine mora odabrane su temeljem potrebe uzgajivača školjkaša da se smanji gubitak-smrtnost dagnji Mytilus galloprovincialis i naročito kamenica Ostrea edulis (osjetljivija vrsta) tijekom ljetnih visokih temperatura mora (>25oC).

Na temelju prošlogodišnjih mjerenja utvrđeno je da se tijekom ljeta (lipanj – rujan 2024.) termoklina u vodenom stupcu u Limskom zaljevu formira na dubini 15-16 m (Slika 3.), što je recentnim terenskim mjerenjima za ovu godinu (svibanj – srpanj 2025.) i potvrđeno (Slika 4.). Razlika u vodenom stupcu iznad i ispod termokline je ca 5oC (0.5 m – 25.2oC, 3 m – 25.3oC, 5 m – 25.0oC; 10 m – 24.0oC; 15 m – 20.7oC; 17 m – 18.9oC; 20 m – 18.3oC).

Na temelju navedenog zaključujemo: Da se smanji smrtnost školjkaša uslijed toplotnih udara (temperatura mora >25oC), dagnje i kamenice treba spustiti na dubinu veću od 15 m (tamo gdje je to moguće), jer sve iznad termokline praktično ne može donijeti potrebno osvježenje!

Slika 1. Primjer izmjerenih temperatura mora (0.5 m) svakih 15 min. na početku Limskog zaljeva (lokacija – 1 Baraka) pomoću data loggera (travanj-srpanj 2025.)
Slika 2. Mapa istraživanog područja s lokacijama mjerenja oceanografskih parametara (CTD sonda): transekt 1-9 Limski zaljev (uzgojne zone: 3 Peruzzola, 4 Navi, 5 Malenica), 10-14 UPOV Cuvi, VA1-3 i RV001 Rovinj Valdibora i umjetni greben UG Žontuja Poreč.
Slika 3. Primjer gradijenta temperature i saliniteta u vodenom stupcu mora u Limskom zaljevu na lokacijama S1 – S9 tijekom zime (veljača, 2024.) i ljeta (kolovoz, 2024.) izmjerenih pomoću više-parametarske CTD sonde.
Slika 4. Termoklina u vodenom stupcu mora na lokaciji uzgojne zona Malenica (5), Limski zaljev (14.07.2025.).
Skip to content