Search

Prezentacija rezultata regionalnih istraživanja utjecaja klimatskih promjena na ranjivost sektora marikulture i moguće mjere prilagodbi

Predmetno istraživanje i prezentacija rezultata napravljena je u suradnji uzgajivači-CERRA/ IŽ-IRB CIM Rovinj/ IJS Ljubljana. Ravnateljica Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije-Centro per lo sviluppo della pesca e dell' aquacoltura della Regione Istriana, koordinirala je uzorkovanje školjkaša i mjerenje hidrografskih uvjeta u proizvodnom području Limski zaljev, proizvodnim zonama Navi, Malenica i Peruzzola, kod uzgajivača školjkaša tvrtke Istrida d.o.o., Poreč.
Objavljeno: 6. listopada 2025.

Dana 03. listopada 2025. godine znanstvenici Instituta Ruđer Bošković, Centra za istraživanje mora Rovinj (dr.sc. Bojan Hamer i asistent Luca Privileggio) prezentirali su na međunarodnom VI. znanstveno i stručnom skupu Adria Climate 2025 „Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora“ Crikvenica, 2. – 5. listopada 2025. (https://adria-climate.hr/) rezultate regionalnih primijenjenih istraživanja i suradnje s uzgajivačima školjkaša na području Istarske županije.

Prezentacija-postersko priopćenje, održano je unutar teme skupa „Utjecaj klimatskih promjena na ranjivost sektora marikulture i ribarstva te moguće mjere prilagodbi, prekomjerno iskorištavanje morskih resursa“. (Knjiga sažetaka:
https://adria-climate.hr/wp-content/uploads/2025/10/Knjiga-sazetaka-2025.pdf)

Predmetno istraživanje i prezentacija rezultata napravljena je u suradnji uzgajivači-CERRA/ IŽ-IRB CIM Rovinj/ IJS Ljubljana. Ravnateljica Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije-Centro per lo sviluppo della pesca e dell’ aquacoltura della Regione Istriana, koordinirala je uzorkovanje školjkaša i mjerenje hidrografskih uvjeta u proizvodnom području Limski zaljev, proizvodnim zonama Navi, Malenica i Peruzzola, kod uzgajivača školjkaša tvrtke Istrida d.o.o., Poreč.

HR sažetak posterskog priopćenja:

I školjkašima u uzgajalištu je vruće!

Bojan Hamer1, Luca Privileggio1, Kristina Grozić1, Dijana Pavičić-Hamer1, Andrej Jaklin1, Anđela Premzl2, Nina Bednarsek3, Tjaša Kanduč3, Sonja Lojen3

1 Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Rovinj, Hrvatska
2 Centar za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije – Centro per lo sviluppo della pesca e dell’ aquacoltura della Regione Istriana (CERRA), Rovinj, Hrvatska
3 Institut Jožef Stefan, Ljubljana, Slovenija
e-mail: bhamer@irb.hr

Tijekom dugogodišnje suradnje s uzgajivačima školjkaša u svezi korištenja dagnji i kamenica iz uzgajališta u Limskom zaljevu za ekotoksikološke pokuse i biomonitoring stanja okoliša u sklopu znanstvenih projekata i programa, uzgajivači uz pitanja „Jel more čisto i kakva je naša dagnja/kamenica?“, postavljaju i pitanja vezana za rješavanje konkretnih prijetnji, ugroza i unapređenja-povećanja proizvodnje istih. Dati odgovore na postavljena pitanja nije moguće korištenjem dostupne literature i povremenih mjerenja bez ciljanih primijenjenih istraživanja i redovitog praćenja. U suradnji s uzgajivačima, Istarskom županijom i suradnicima započeli smo (2023.) preliminarna sustavna komplementarna istraživanja praćenja stanja školjkaša (indeks kondicije, vitalnost, čvrstoća ljuštura), mjerenje temperature mora data loggerima na odabranim lokacijama (0,5, 3, 5, 10, 15, 17 m dubine, svakih 15 min.) te mjerenje oceanografskih parametara (temperatura, salinitet, kisik, turbiditet, klorofil) svaka dva mjeseca CTD sondom u cijelom vodenom stupcu mora i transektu uz povremenu karakterizaciju uzoraka dagnji/morske vode (pH, ukupna alkalnost, DOC/POC, stabilni izotopi).

Na temelju provedenih istraživanja i prikupljenih podataka mjerenja možemo reći da u Limskom zaljevu postoje dnevne i sezonske oscilacije oceanografskih parametara i razlike (gradijenti) između uzgojnih zona, lokacija i godina što naravno ima reperkusiju na rasprostranjenost biote, ali i rast/ preživljavanje/ smrtnost školjkaša u cijelom uzgojnom području. Primjerice, zabilježeno je formiranje ljetne termokline na dubini 14,0–15,0 m (2024.) i 12,5–17,5 m (2025.). Rezultati ovog istraživanja će pomoći u argumentaciji i davanju odgovora na postavljena pitanja, jer u hrvatskoj osim projektnih istraživanja ne postoji sustavno praćenje stanja u uzgojnim područjima, a ona zahtijevaju značajne ljudske i materijalne resurse te kontinuitet mjerenja.

Novosti

Prezentacija rezultata regionalnih istraživanja utjecaja klimatskih promjena na ranjivost sektora marikulture i moguće mjere prilagodbi

Predmetno istraživanje i prezentacija rezultata napravljena je u suradnji uzgajivači-CERRA/ IŽ-IRB CIM Rovinj/ IJS Ljubljana. Ravnateljica Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije-Centro per lo sviluppo della pesca e dell’ aquacoltura della Regione Istriana, koordinirala je uzorkovanje školjkaša i mjerenje hidrografskih uvjeta u proizvodnom području Limski zaljev, proizvodnim zonama Navi, Malenica i Peruzzola, kod uzgajivača školjkaša tvrtke Istrida d.o.o., Poreč.

Pročitaj više »
Novosti

Nastavak praćenja oceanografskih uvjeta i kvalitete školjkaša u uzgajalištu u Limskom zaljevu nakon ljeta toplijeg od prosjeka (DHMZ)

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, ljeto 2025. bilo je toplije od prosjeka diljem Hrvatske, obilježeno s tri velika toplinska vala i lokalnih nevera s regionalnim razlikama u oborinama. Ova sezona bila je tipična po naglim promjenama i ekstremnim vremenskim pojavama. Navedeno, dodatno opravdava interes uzgajivača za naša regionalno usmjerena primijenjena istraživanja uz podršku znanstvenika.

Pročitaj više »
Skip to content