Search

Praćenje oceanografskih uvjeta i kvalitete školjkaša u uzgajalištu u Limskom zaljevu

Izvršeno je uzorkovanje europske plosnate kamenice Ostrea edulis iz uzgoja te prirodno rasprotranjene vrste alohtone kamenice – pacifička kamenica Magallana gigas. Pacifička kamenica je vrsta koja se ne uzgaja, ali je u velikoj mjeri rasprostranjena i udomaćena u Limskom zaljevu.
Objavljeno: 25. travnja 2025.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković, Centra za istraživanje mora Rovinj već duži niz godina provode istraživanja hidrografskih uvjeta, kvalitete školjkaša (dagnja Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) u Limskom zaljevu u suradnji sa uzgajivačem Istrida d.o.o. Poreč i Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Izlasku znanstvenika na teren ove srijede (23.04.2025. godine) pridružila se i ravnateljica Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije-Centro per lo sviluppo della pesca e dell’ aquacoltura della Regione Istriana.

Ovom prilikom uz praćenje rasta i kvalitete „Limske dagnje“ (https://hrcak.srce.hr/en/file/476628), izvršeno je uzorkovanje europske plosnate kamenice Ostrea edulis (Linnaeus, 1758) iz uzgoja te prirodno rasprotranjene vrste alohtone kamenice – pacifička kamenica Magallana gigas (stari naziv Crassostrea gigas) (Thunberg, 1793). Pacifička kamenica je vrsta koja se ne uzgaja, ali je u velikoj mjeri rasprostranjena i udomaćena u Limskom zaljevu.

Uzorkovanje dagnji i kamenica u uzgajalištu – proizvodna zona Navi (proizvodno područje Limski zaljev) kao i mjerenje parametara u vodenom stupcu CTD sondom na transektu Limski zaljev (9 lokacija) obavljeno je brodicom Burin CIM-a Rovinj od strane tima dr.sc. Bojana Hamera (Laboratorij za morsku nanotehnologiju i biotehnologiju). Na lokaciji Lim-baraka, postavljena je i „Mussel watch“ instalacija s dagnjama i uređajima „engl. data loggers“ kojima će se kontinuirano pratiti temperatura i salinitet mora u vodenom stupcu (0,5 metara, 3 metra i 5 metara) u svrhu određivanja učinka sniženog saliniteta na preživljavanje, kvalitetu dagnji i intenzitet obraštaja.

Na uzorkovanim kamenicama (po 15 jedinki od svake vrste) na licu mjesta izmjerena je širina, dužina, ukupna masa, masa mokrog mesa i ljuštura za određivanje indeksa kondicije koji je važan pokazatelj fiziološkog i zdravstvenog stanja te kvalitete školjkaša. Dodatno, uzorci mesa obje vrste kamenica, autohtone O. edulis i alohtone M. gigas su prikupljeni kako bi se primijenili u usporednom sezonskom praćenju nutritivnog sastava i sastava masnih kiselina. Na kraju obavljenog terenskog rada, degustirane su obje vrste kamenica, tako da uskoro slijedi izvještaj znanstvenika o rezultatima indeksa kondicije, nutritivnog sastava i doživljaja bogatstva okusa limskih školjkaša.

Skip to content