Krajem lipnja i početkom srpnja ove godine zabilježene su natprosječno visoke temperature mora i to naročito površinskog sloja kako u Mediteranu, tako i u Jadranu.
Zahvaljujući monitoringu oceanografskih uvjeta u okolišu u uzgajalištu školjkaša u Limskom zaljevu, možemo konstatirati da je i školjkašima „vruće“. Naime, do prije tjedan dana praktično u cijelom Limskom zaljevu kao i ostatku Sjevernog Jadrana prevladavale su visoke temperature mora s dnevnim maksimumima tipičnim za mjesec kolovoz (>27oC) (Slika 1.).
U sklopu suradnje Grupe za primijenjena biološka istraživanja u marikulturi Centra za istraživanje mora, Instituta Ruđer Bošković, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo te Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije – Centro per lo sviluppo della pesca e dell’ aquacoltura della Regione Istriana (CERRA), Anđela Premzl, Luca Privileggio, Kristina Grozić i dr.sc. Bojan Hamer dana 10. i 14.07.2025. obavili su zajednički terenski obilazak i pregled stanja dagnji i kamenica u uzgojnim zonama školjkaša u Limskom zaljevu.
Tom prilikom očitani su prethodno postavljeni data loggeri za monitoring temperature mora (Malenica 0.5, 3, 5, 10, 15 i 17 m; Baraka 0.5, 3 i 5 m dubine) i obavljeno je mjerenje temperature, saliniteta, kisika, turbiditeta i klorofila u stupcu mora CTD sondom u uvalama Malenica, Navi i Peruzzola, te početku Limskog zaljeva (Baraka, Istrida d.o.o.) (Slika 2.).
Navedene dubine mora odabrane su temeljem potrebe uzgajivača školjkaša da se smanji gubitak-smrtnost dagnji Mytilus galloprovincialis i naročito kamenica Ostrea edulis (osjetljivija vrsta) tijekom ljetnih visokih temperatura mora (>25oC).
Na temelju prošlogodišnjih mjerenja utvrđeno je da se tijekom ljeta (lipanj – rujan 2024.) termoklina u vodenom stupcu u Limskom zaljevu formira na dubini 15-16 m (Slika 3.), što je recentnim terenskim mjerenjima za ovu godinu (svibanj – srpanj 2025.) i potvrđeno (Slika 4.). Razlika u vodenom stupcu iznad i ispod termokline je ca 5oC (0.5 m – 25.2oC, 3 m – 25.3oC, 5 m – 25.0oC; 10 m – 24.0oC; 15 m – 20.7oC; 17 m – 18.9oC; 20 m – 18.3oC).
Na temelju navedenog zaključujemo: Da se smanji smrtnost školjkaša uslijed toplotnih udara (temperatura mora >25oC), dagnje i kamenice treba spustiti na dubinu veću od 15 m (tamo gdje je to moguće), jer sve iznad termokline praktično ne može donijeti potrebno osvježenje!



